logo Rodenet

Activiteiten

Datum

17 mei 2016

Locatie

Bibliotheek Kerkrade e.o. Einderstraat 21 6461 EM Kerkrade

Berlijn: Hoofdstad

Deze lezing toont via het voorbeeld Berlijn, hoe de stadsaanleg en de karakteristieke bouwwerken mede uiting zijn van politieke en/of culturele pretenties van de uiteenlopende regimes, waaronder Berlijn hoofdstad is geweest. De eigenlijke gebruikers van de stad, de inwoners leken/lijken van ondergeschikt belang. 

Door de internationaal georiënteerde Tempelieren wordt de stad in de Middeleeuwen een belangrijke handelsplaats en komt er een vroege bloeiperiode. De Barokke keurvorsten van Brandenburg ontzien echter (zoals velen van hun Europese collega’s) de middeleeuwse stad niet, wanneer zij o.a. de latere ‘Kurfürstendamm’ als damweg aanleggen en de stad verrijken met Schloss Charlottenburg. De latere Pruisische koningen en keizers van het nieuw gestichte ‚Duitsland’ drukken met neoclassicistische en neogotische bouwwerken hun stempel op de stad, waar het ‘Brandenburger Tor’ en de 'Museumsinsel’ voorbeelden van zijn.

In de jaren ’20, na de verloren Wereldoorlog en tijdens de grote financiële crisis, is er tijdens de Republiek van Weimar een hoogtepunt van moderne architectuur. Het Hitler-regime, dat de macht overneemt, wil van Berlijn de ‘Welthauptstadt Germania’ maken met hulp van architect Speer. Uiteindelijk resulteert dit in de vernietiging van meer dan de helft van de bouwsubstantie. Onder het communistische regime van de DDR en het kapitalistische regime van de BRD ontstaan ook architectonisch twee verschillende ‚Berlijnen'. Na de “Wende” had het goed kunnen komen voor de inwoners, maar men kiest wederom voor grootsheid in het vrijgekomen centrum, een speeltuin van gerenommeerde architecten op de nieuwe ‘Potsdamer Platz’ met o.a. de Nederlandse ambassade door Rem Koolhaas.

Kortom: een onderhoudende avond met kunsthistorica Doris Schillings, die Berlijn weer eens op een andere manier belicht. Mooie voorbereiding van een stedentrip!

Gratis voor biebleden, niet leden betalen 2,50 euro. Reserveer tijdig i.v.m. het beperkt aantal plaatsen!Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via: 045-545 24 08. 

Rodenet maakt gebruik van Erfgoednet 3.0 een product van Picturae