logo Rodenet Fontes Rodenses

Deelnemers overzicht
Fontes Rodenses
Kerkrade,

Fontes Rodenses

In 1966 werd te Kerkrade de Stichting Fontes Rodenses opgericht. De naam zegt het: zij verzamelt bronnen van Rode, d.w.z. zij spoort documenten op die betrekking hebben op de geschiedenis van het vroegere Land van Rode. Die documenten brengt zij – meestal in afschrift – bijeen in haar locatie in Kerkrade, waar zij ter beschikking staan van onderzoekers.

Het voormalige Land van Rode bestond als staatkundige entiteit tot 1794 en omvatte de plaatsen Herzogenrath, Übach (Palenberg), Merkstein, Welz, Roerdorf, Alsdorf, Kerkrade, Simpelveld, Bocholtz, Vaals, Gulpen en Margraten. Het maakte samen met het Land van Valkenburg en het Land van Dalhem onderdeel uit van het Hertogdom Limburg, dat rond het plaatsje Limbourg (B) zijn kerngebied had.

De stichting probeert het verzamelde materiaal toegankelijk te maken door transcriptie van handschriften en het aanleggen van klappers. Door bestudering van het materiaal en het als gevolg daarvan publiceren van deelstudies draagt zij bouwstenen aan voor een samenvattende geschiedenis van het Land van Rode.

Het werk van de stichting is veelzijdig. Naast archiefonderzoek, transcriberen, bronnenstudie en publiceren zijn er tal van werkzaamheden van uiteenlopende aard die om medewerkers vragen. Het uittypen en/of digitaliseren van met de hand geschreven transcripties, het aanleggen van registers, het samenstellen van catalogi, het ordenen van gegevens, het zoeken van literatuur en illustraties enz. enz.

De stichting beschikt over een op de geschiedenis van het Land van Rode afgestemde collectie boeken en relevante tijdschriften. Ze is gehuisvest in een kamer van de Bibliotheek Kerkrade. Daar komen de medewerkers elke donderdagmiddag bijeen.

Wie op enigerlei wijze aan de werkzaamheden van de stichting wil bijdragen is van harte welkom. Een kennismakingsgesprek kan op donderdagmiddag plaats vinden.

Op deze website maakt de stichting een deel van haar collectie publiek om geïnteresseerden een indruk te geven van haar werkzaamheden en belangstellenden uit te nodigen tot medewerking.

Afbeeldingen worden geladen

Rodenet maakt gebruik van Erfgoednet 3.0 een product van Picturae