logo Rodenet

Scroll scroll

Luik is zo dichtbij, maar ook bij velen zo onbekend. Deze lezing over architectuur en geschiedenis van Luik door kunsthistorica Doris Schillings wil de bezoekers verleiden, weer eens op pad te gaan en de stad met hernieuwde belangstelling te ontdekken.

Liège, deze Belgische stad met nu ca 190.000 inwoners heeft haar oorsprong in de Romeinse tijd (Leodicum) aan de weg van Tongeren naar Trier. Na de kerstening heersen er meer dan 1000 jaar lang vanaf 717 (de stad de bisschopszetel over van Maastricht) tot 1795 (inname door de Fransen) de prins-bisschoppen, die wereldlijke en geestelijke macht verenen. Van hen is nog het paleis te zien, dat door de eeuwen heen verschillende boeiende bouwfases heeft gekend. Aan de kerkelijke dominantie herinneren ook grote kerken, die het hele panorama van middeleeuwse architectuur representeren.

De aan Lambertus gewijde kathedraal echter is tijdens de Franse Revolutie vernietigd en niet meer herbouwd. - Al sinds de XVI. eeuw is Luik ook een stad van ambacht, industrie en handel; zo is er een belangrijke wapenindustrie, die met de invoering van de stoommachine vanaf 1720 een vroege Industriële Revolutie inzet. Later wordt de stad economisch gedomineerd door mijnbouw en staalindustrie, die een duidelijke stempel op de stad drukken. Wanneer echter beide branches in verval raken, leidt dit tot grote problemen in de stad en ontstaat het grauwe,verarmde Luik van de late XX. eeuw.

Pas in de laatste decennia bloeit de stad weer op, worden oude monumentale bouwwerken gerestaureerd en ontvangen vaak een nieuwe bestemming. in de context van deze renaissance is ook te zien de nieuwbouw van het station Guillemins ontworpen door de Spaanse architect Santiago Calatrava. Als een vreemd ruimteschip ligt de golvende witte constructie in de stad. Duidelijk te zien is het afwegen tussen functionaliteit en schoonheid, tussen gebruiksgemak en esthetiek, tussen gedurfde artistieke keuzes en de noodzaak het voortdurend te moeten schoonmaken. Luik is zo dichtbij, maar ook bij velen zo onbekend.

Deze lezing is een mooie voorbereiding op een bezoek aan Luik. 
De toegang is voor bibliotheekleden gratis, niet-leden betalen 2,50 euro. Reserveer tijdig via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.of 045-545 24 08.

Deze lezing toont via het voorbeeld Berlijn, hoe de stadsaanleg en de karakteristieke bouwwerken mede uiting zijn van politieke en/of culturele pretenties van de uiteenlopende regimes, waaronder Berlijn hoofdstad is geweest. De eigenlijke gebruikers van de stad, de inwoners leken/lijken van ondergeschikt belang. 

Door de internationaal georiënteerde Tempelieren wordt de stad in de Middeleeuwen een belangrijke handelsplaats en komt er een vroege bloeiperiode. De Barokke keurvorsten van Brandenburg ontzien echter (zoals velen van hun Europese collega’s) de middeleeuwse stad niet, wanneer zij o.a. de latere ‘Kurfürstendamm’ als damweg aanleggen en de stad verrijken met Schloss Charlottenburg. De latere Pruisische koningen en keizers van het nieuw gestichte ‚Duitsland’ drukken met neoclassicistische en neogotische bouwwerken hun stempel op de stad, waar het ‘Brandenburger Tor’ en de 'Museumsinsel’ voorbeelden van zijn.

In de jaren ’20, na de verloren Wereldoorlog en tijdens de grote financiële crisis, is er tijdens de Republiek van Weimar een hoogtepunt van moderne architectuur. Het Hitler-regime, dat de macht overneemt, wil van Berlijn de ‘Welthauptstadt Germania’ maken met hulp van architect Speer. Uiteindelijk resulteert dit in de vernietiging van meer dan de helft van de bouwsubstantie. Onder het communistische regime van de DDR en het kapitalistische regime van de BRD ontstaan ook architectonisch twee verschillende ‚Berlijnen'. Na de “Wende” had het goed kunnen komen voor de inwoners, maar men kiest wederom voor grootsheid in het vrijgekomen centrum, een speeltuin van gerenommeerde architecten op de nieuwe ‘Potsdamer Platz’ met o.a. de Nederlandse ambassade door Rem Koolhaas.

Kortom: een onderhoudende avond met kunsthistorica Doris Schillings, die Berlijn weer eens op een andere manier belicht. Mooie voorbereiding van een stedentrip!

Gratis voor biebleden, niet leden betalen 2,50 euro. Reserveer tijdig i.v.m. het beperkt aantal plaatsen!Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via: 045-545 24 08. 

Afbeeldingen worden geladen
PARTICIPANT_LOADING

Aanmelden als deelnemer

Uw vereniging of heemkunde kring ook een eigen website?

Meld jouw organisatie aan
Statistieken worden geladen

Rodenet maakt gebruik van Erfgoednet 3.0 een product van Picturae